Mallistot

EASY

Easy -neulekirja ja mallisto 2023

”Me ajatellaan tää neulominen hieman uusiksi”.

Easy-neulekirja ja siihen suunniteltu mallisto syntyi halusta välittää ennen muuta neulomisen iloa ja onnistumisen riemua tekijän taitotasosta riippumatta. Kirjan ja malliston kantavana teemana on ollut suunnitella enemmän tai vähemmän valtavirrasta poikkeavia yksilöllisiä neuleita, jotka on myös helppo toteuttaa. Kirjan nimi ei ole sattumalta easy – haluamme viestiä yksinkertaisuuden ja helppouden lisäksi myös suvaitsevaa suhtautumista omaan tekemiseen.

Easy -neulekirjamallistoon suunnittelemani neuleet:

Easy ei tarkoita vain helppoja neuleohjeita. Se on myös oman luovuuden herättämistä matalalla kynnyksellä ja ylpeyttä omasta kädenjäljestä. Easya on, ettei suhtaudu elämään tai omaan tekemiseen liian suurella kriittisyydellä ja että opettelee luopumaan niistä esteitä, joita usein itselleen asettaa. Toisinaan riittää vain ajatus siitä, että haluaa neuloa jonkin mallin. Se, että työ jää toteuttamatta tai kesken, ei kerro epäonnistumisesta. Palo neuloa ja luoda uutta voi edesauttaa pystyvyyden tunnetta jossain toisaalla. Ja kuten elämässä, myös neuloessa suunnitelmat muuttuvat joskus lennossa: kassista saattaa tulla hame ja kaulahuivista päiväpeitto.

Eeasyn tekijäkolmikkona haluamme kannustaa kaikkia yrittämään ja kokeilemaan, sillä neulominen on kivaa ja rentouttavaa. Tärkeää on tekeminen, ei se, millaisen kouluarvosanan työstä saisi. Easy-kirjan mallit voivat toimia myös oman luovuuden innoittajana ja esteettisenä mielikuvitusmatkana.

Kannattaa muistaa, että on monia erilaisia tapoja tehdä ”oikein” ja että virheetkin kuuluvat tekemiseen. Kavennus väärin päin tehtynä tai muutaman silmukan puuttuminen eivät lopullisessa työssä edes todennäköisesti näy. Päättelyn ei tarvitse olla uuvuttavaa, vaan langat voi esim. huovuttaa yhteen, jolloin päättelyltä säästyy kokonaan tai päättelemättömät langat voi ottaa osaksi neuleen ilmettä.

Easy-kirja ja mallisto on kaikille oman elämänsä upeille tyypeille, jotka uskaltavat näkyä ja olla, kuten tykkäävät.

 

Tarinoita neuleiden takaa

Hapsuhattu ja Hapsutakki

#hapsutakkicatwalk #hapsuhattu

Takki ja hattu on virkattu erilaisista langanpätkistä. Kuvio ja värien vaihtuvuus syntyvät virkkaajan oman lankavaraston ja mielikuvituksen ohjaamana. Värejä valitessa ja yhteen sovittaessa ei voi tehdä virheitä. Takki syntyi sommittelemalla jämälankakorin värejä yhteen ja hyödyntämällä kesken jääneiden tekeleiden purkulankoja. Neule on uniikki ja kestävän kehityksen mukainen yksilöllinen neule & hattu – jotka kertovat rohkeudesta, luovuudesta ja niiden tekijästä itsestään.

Olen muuttanut elämäni aikana lähes 20 kertaa. Matkan varrella tavaraa – ja muistojakin – on päätynyt eri tavoin kierrätykseen, ja moni aarteeksi kokemani asia on saanut jäädä. Valokuvien ja muutaman kirjan lisäksi mukanani ovat kuitenkin kulkeneet kodista toiseen nämä hapsutakin ja -hatun langat. Otin ne mukaani, kun lähdin lapsuudenkodistani suureen maailmaan. Ne asuivat pienessä puisessa matka-arkussa asunnosta toiseen, ja minulla oli tapana luovuuden hetkillä järjestellä niitä väreittäin, suunnitella niistä jotain ja sitten taas hylätä ne opiskelu- ja elämänkiireiden viedessä niiltä tilan. Lankoihin liittyi tarve tehdä ja luoda niistä jotain erityistä. Nyt tuo tarve on täyttynyt.

Kasari // Lepakkoneule

#kasarineule
#lepakkoneule

Olin teini 80-luvun loppupuolella ja innostunut käsityöläinen yhdessä äitini kanssa. Vaatekaupat olivat pullollaan ihania kasaripörröneuleita, mutta niiden hinta oli poikkeuksetta niin korkea, ettei meillä ollut niihin varaa. Muotiluomukset oli tehtävä itse, jos sellaisen halusi.

Olen kiitollinen vanhemmilleni, joiden ansiosta minulla oli mahdollisuus tehdä ja luoda. Sain sekä lankoja että kankaita, joista toteuttaa omia luomuksiani. Äitini on käsityöntekijänä idolini, sillä hänen supertaitonaan on toteuttaa mikä tahansa muotiluomus ilman ohjetta ja kuvasta suoraan ideoituna.

Teinivuosinani ei tarvittu kuin lankaa ja puikot, ja hetken kuluttua ylläni oli uusi muodikas neulepusero, jonka äiti oli minulle neulonut. On äitini ansiota, että osaan tehdä käsilläni niin paljon. Hän opetti myös yksinkertaistamista ja sen kauneutta. Molemmat kasarineuleet on suunniteltu näistä muistoista. Onni on, että sain äitini mukaan myös tähän neulomisprojektiin.

Klassikot // Palmikkosäärystimet

#palmikkosäärystimet

Palmikkosäärystimet ovat moonboots-muisto. Niiden tarkoitus on olla isot ja hieman överit, jotta ne tulevat huomatuiksi. Säärystimet neuloi vanha ystäväni yläasteajoilta. Meillä kummallakaan ei kyseisiä kenkiä ollut, enkä itse edes toivonut saavani niitä. Ne olivat liian överit hauraalle teinisielulle, jolla ei ihan riittänyt rohkeus kaikkien muoti-ilmiöiden toteuttamiseen. Säärystimiä suunnitellessani idea oli myös luoda jotain superlämmintä ja käyttötarkoitukseltaan monimuotoista.

Klassikot // Virkattu kalastajahattu

#matokoukkuunhattu

Hattu on saanut innoituksensa Aamiainen Tiffanylla Holly Golight alias Audrey Hepburnista ja isäni huopaisista kalahatuista. Veikeä ajatusyhdistelmä, joka kulkee glamourin tavoittelijasta jokivarteen hyttysten keskelle.

Villit // Jämälanka-kaarrokepaita hapsuhihoilla

#kaarrokepaita

Tämän kirjaprojektin alkumetreillä, ensimmäisiä ideakokouksia aloitellessamme, tuijotin yksittäisten lankakerien koppaani ajatuksella “jotain noistakin täytyisi tehdä”.

Kaulurina liikkeelle lähtenyt joustinneule jatkui neuleeksi, ja työn edetessä se vaati itselleen näyttävät lenkkihapsuhihat.

Neule on oma suosikkini, sillä koen onnistuneeni tuomaan perinteiseen jämälankaneuleeseen näyttävyyttä ja leikkisyyttä. Työ on myös osoitus siitä, miten luovuus ja työ itse ohjaavat tekijäänsä. Suunnitelmilla on lupa muuttua, ja luovuudelle täytyy antaa vapaus. Harva työ epäonnistuu, kun suo itselleen vapauden ajatella sen käyttötarkoitusta uudelleen. Joskus tämä voi vaatia neuletyön hylkäämistä koppaan määrittelemättömäksi ajaksi – päiviksi, viikoiksi, ehkä kuukauksikin. Työ kyllä lopulta kertoo sinulle, mihin suuntaan jatketaan, jos vain osaat kuunnella.